7 Tips För Att Shoppa Hållbart!

Tips Handla Hållbart. Miljövänlig shopping. Hållbart mode.

Hello Citycatbabes! Sveriges regering har nyss förklarat sin ambition att bli världsledande på hållbar produktion och konsumtion. Med tiden har även jag (som fullkomligt älskar att spana efter nya trender och fast fashion) insett att vi alla måste hjälpas åt för vårt klimat och vår framtid. Jag har under ganska många år nu köpt säkert minst 60% av alla skor, väskor och kläder second hand. Det är jag stolt över. Men vad mer kan ma göra för att shoppa och agera mer hållbart? Inspirerad av Modepodden och spännande föreläsningar jag varit med på från bland annat KappAhls hålbarhetsexpert kommer här mina 7 bästa tips:
 1. Förläng livet på plaggen. Det vill säga, köp plagg och accessoarer av god kvalitet och som kommer att hålla länge.

 2. Köp naturmaterial hellre än konstmaterial och gärna plagg av 100% naturmaterial. Det både håller längre och är lättare att återvinna än plagg av blandade material.

 3. Titta alltid efter miljömärkning på plaggen i butik och även online.

 4. Ställ frågor i butik. Visa som kund att DU tycker att det är viktig att det finns hållbart mode i butik. Det är efterfrågan som styr.

 5. Köp second hand. Idag finns massvis av möjligheter att shoppa “pre-owned eller “pre-loved” som det kallas, speciellt online. Siter som Vestiarie Collective och The Real Real är bara två expempel och så har vi förstås Tradera, Blocket och Ebay. Nu för tiden finns också många Facebook-grupper för second hand. Sök gärna efter lokala sälj- och köp- grupper på Facebook.

 6. Förvalta och vårda dina plagg. Tvätta inte för mycket. Använd skonsamt tvättmedel. Vädra dem mer, laga dem när de går sönder, ta hand om dem.

 7. Låt plagg som du har tröttnat på gå vidare till någon annan genom att sälja, ge bort eller skänka. Lämna trasiga oanvändbara textilier till återvinning. Många butiker som tex. KappAhl, HM och Hemtex tar emot textilier och skor för återvinning och vissa lämnar värdecheckar tillbaka.
Happy Shopping! 🙂

Handla second hand. Tips Handla Hållbart. Miljövänlig shopping. Hållbart mode.

Väska, skor och solglasögon, allt är inköpt second hand!
Kommentera gärna om dina bästa tips här! ♥

Du kanske också tycker om

6 kommentarer

 1. Oh super bra inlägg får jag komma med ett till tips?! Du får höra det i alla fall 😀 en ludd-rakapparat, jag tror det heter lint shaver på engelska. Det kan verkligen fräscha upp ett nopprigt plagg. Ha en super grym kväll 🙂

  0

  1. Ha, ha, SÅ KLART jag vill höra! Ja men det glömde jag att skriva, har en sån och älskar den! Den kan verkligen förlänga livet otroligt mycket på alla möjliga typer av plagg. Så billig investering som gör så mycket för hållbarheten. Grymt tips! Och ha en superfin kväll du med! Kram Ellie <3

   0

 2. Ohh jag har hela tiden trott att du handlade på dyra boutiquer haha. Jag handlar själv mestadels på secondhand, främst av ekonomiska skäl men även mer och mer för miljön. När jag läste att det går åt 10 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans blev jag förskräckt. Vi kan alla göra något och jag blir så ledsen när jag ser folk slänga användbara kläder.

  0

  1. Åh men superbra, tusen tack, grymt tips. Tänkte ordna det här fram över faktiskt, håller på att rensa ut efter att inte har gjort det på fyra år, det lär väl ta en månad, ha, ha. Kram Ellie <3 <3 <3

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *