Bästa shoppingtipsen till rean!

 

 

Min favottidning bland svenska modemagasin CHIC har lagt ut sina 10 bästa rea-tips och eftersom de är identiska med mina tips lägger jag även ut dem här rakt upp och ner. Med några små tillägg som ni hittar i kursiv stil! 🙂

 

1. Gör en inventering i garderoben INNAN du sticker ut på stan/ger dig ut på nätet. Skriv en inköpslista på sådant du verkligen behöver och en lista på sådant du tycker vore roligt att köpa (om det blir pengar över). Rannsaka dig själv: hänger det redan 10 beige cardigans i garderoben behöver du inte ytterligare än, även om de säljs för halva priset. 

2. Klä dig rätt för att kunna pröva, både i butiken och i provrummen. Räkna med att det är kaos och långa köer till provrummen. Välj så pass enkla plagg att du snabbt kan dra en tröja eller kavaj utanpå den outfit du redan bär, om det skulle vara så att du måste stå ute i butiken och prova. Satsa på leggings, skor utan snörning som snabbt går att sparka av sig och inte för mycket lager på lager. Samt en axelremsväska så att du får händerna fria (men håll plånboken/kreditkortet under kontroll! Många ficktjuvar är på hugget dessa dagar).

3. Förhandla inte med storlekarna! Var realistisk. Att köpa en “drömklänning” i två storlekar mindre än du kommer i nu är en dålig idé. Du kommer inte att kunna klämma dig i den lagom till nästa festliga tillställning. Hoppa hellre över. Och ett par Louboutins som är för stora kommer aldrig att krympa, så då kvittar det att du fick dem till 65% rabatt. 

4. Var trendrealist/skeptisk. Det finns skäl till att de mest skruvade trenderna reas ut. Använd dina mest skeptiska glasögon då du synar plaggen; kommer du verkligen att älska en asymmetrisk aztekmönstrad topp i neonfärger bara för att den är nedsatt?

5. Leta efter de plagg/accessoarer som är säsongsnedsatta och klassiska i modellen. Typ varma dunjackor, kraftigare kängor och andra säkra kort som du kommer att vilja ha i oktober igen i år när det blir kallt igen. Det är NU du ska köpa dina UGG:s, fårskinnsjackor och annat som kommer att säljas för ordinarie pris igen i augusti/september. Ellie Det här är det reatipset jag själv använder mest, men jag brukar shoppa vintergrejer även på midsommarrean då de är som allra billigast!

6. Tänk kvalitativt, inte kvantitativt. Visst kan man bli lockad av de fantastiska budgetkedjornas lockpriser under rean. Men dessa plagg är ofta billiga redan från start och du har inte lika mycket pengar att spara på deras reor. OM du ska fynda på H&M, Zara, Lindex och de kedjorna så leta efter deras dyrare plagg av bättre kvalitet, snarare än deras toppar för 49 kr. Och är det någon gång du kanske kan ha råd att köpa en äkta märkesväska eller ett par designerskor så är det just nu under mellandagsrean. Kika in på de exklusiva sajterna om du inte har någon flott märkesbutik där du bor. Till exempel my-wardrobe.comNet-a-Porter.comBrownsFashion.comshopMrsH.com och NathalieSchuterman.com. Ellie– Så sant! Nu är det dags att slå till på drömväskan. Men det kan också vara väldigt roligt med den där lilla toppen för 49 kr. My-Warderobe har köpts upp av Net-a-porter.com men jag kan istället tipsa om MyTheresa, LuisaViaRoma och Flannels.

7. Var selektiv, scanna utbudet noga. De finaste sakerna står inte alltid synligast i butiken. Du kan behöva gå några varv innan du hittar det du vill ha. Och gräv i varenda klädhög du ser, rätt storlekar kan ligga dolda bakom andra plagg. Var kräsen och låt dig inte duperas bara för att det är rea. Hittar du inget du verkligen vill ha, låt bli! Det kommer fler tillfällen att fynda. Och hittar du bara en riktigt bra sak, var stolt över att du hittade just den!

8. Granska köpförutsättningarna – först. De flesta större märkena har öppet köp även på sina reavaror. Med öppet köp innebär att du kan få pengarna tillbaka om du ångrar dig (alltså inte enbart bytesrätt till annan vara). Kolla hur lång tidsfristen är för att kunna lämna tillbaks sakerna vid eventuellt felköp. Var även noga med att kolla plaggets skick då du köper det. Reaplagg blir ofta tilltufsade och slitna eftersom många prövar och drar i kläderna. Är det en skada på plagget redan då du köper det måste detta stå särskilt på kvittot, annars kan du få svårt att byta det senare.

9. Shoppa ensam. Att släpa med sig en kompis, mamma, syster eller partner är bad idea. Reashopping är ett stressmoment och en fullständig egogrej. Du måste kunna fokusera helt och hållet på ditt mission och hinner inte agera smakråd åt någon annan, plus att det kan ta evigheter att hitta det just du vill ha. Ellie- Nja, det kan vara en ganska rolig aktivitet med sällskap också tycker jag. Jag älskar ju att ge smakråd och det är nästan ännu roligare att hjälpa någon annan till att hitta det perfekta reafyndet än att hitta det själv.

10. Undvik trängseln i butik och fynda på nätet istället! På så vis kan du shoppa i lugn och ro. Nackdelen är att du inte kan prova plaggen först, så kolla noga vilka returregler som gäller. Ellie– Nätet är fantastiskt när det kommer till rea, har gjort alla mina bästa reafynd i lyxshopparna på nätet!

Mina extratips:

11. Ellie– Ha is i magen. Visst de allra bästa grejerna säljs ofta först. Men, om man har tålamod kan man göra fantastiska fynd mot slutet av rean när många sänker till 70%, speciellt på nätet. Har man dessutom signat upp sig till shopparnas nyhetsbrev får man ofta rabattkoder som gäller på rean. Då kan man ha tur och göra osannolika fynd. Som tex. mina Helmut Lang-skinnbyxor nedsatta till 1500 kr från 10000 kr. Min Balenciaga-väska såg jag först reas med 30% på NK, sen 40% och då tänkte jag slå till men höll mig och sen fanns den kvar när de sänkte till 50% hurra! 😀

 

12. Ellie– Spana även efter vårens trender. Jag kan redan nu ge lite tips om vad som kommer -Bardotrutigt. Fransar. 70-tal. Platta skor i alla dess former, gärna med rejäl sula. Det känns alltid superkul att hitta det som kommer till våren, redan nu och dessutom till nedsatt pris!

 

Vill du ha fler tips kan du spana in det här inlägget som jag gjorde 2008! och därmed få bekräftat att det jag faktiskt tipsade om då -jo det håller än! 🙂

 

 

Du kanske också tycker om

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *