Retuchering -Verkligheten!

Sedan jag började arbeta på modellagenturen har det blivit väldigt uppenbart för mig hur unga tjejer ser på sig själva i jämförelse med de bilder som vi dagligen bombaderas med från media. Naturligt vackra unga tjejer blir förkrossade när de får se resultatet av en fotografering innan retucheringen är gjord. Varför? Jo för att de liksom vi andra är så programerade med hur vi "ska" se ut. 

Rynkor elemineras, bröst förstoras eller minskas, midjor dras in, lår minskas, rumpor fylls ut, läppar blir plutigare, näsor smalare, ögon större, tänder vitare och huden görs slät, skimmrande och gyllenbrun på några minuter i ett retucheringsprogram. Många reklamproducenter jobbar utefter avancerade vetenskapliga rapporter där man har tagit reda på exakt vilken ton av grönt i ögonen som anses mest attraktivt och vilken nyans rosa på kinden som ser mest hälsosam ut. Vissa har program som kan förlänga kroppen eller benen med allt från 5-100%!

Allt för att lura kunden att omedvetet falla för reklamen och köpa en produkt. Men vi köper inte bara produkten utan hela bilden av hur "man ska se ut"! Vilket är hemskt! På vår agentur har vi en strikt BMI gräns och tar inte in några tjejer som är underviktiga och vi retucherar väldigt få bilder för att försöka bidra till en mer hälsosam och sann bild av tjejer i media. Det här collaget visar hur verkligheten skiljer sig från den retucherade fantasin, så ta en ordentlig titt.
För ingen, inte ens kändisarna, hur vackra de än är, kan se likadan ut i verkligheten som på ett retucherat foto!

image4186

Du kanske också tycker om

8 kommentarer

 1. Det är sjukt hur mycket dom förändrar en bild!Och man tänker ju inte när man ser bilden att den är ändrad till max.Vem som helst skulle kunna se ut som en modell på en retucherad bild!Kram

 2. Ja, när man kollar i spegeln och sedan kollar på originalbilderna här – då kan man ibland känna sig tom vacker 😉 Eller? hihihi…
  Det få mig alltid att tänka på dessa ProAna-tjejer som har sina bilder som de dreglar över och ser upp till. Men, de vill inte inse att dessa bilder ÄR ändrade. Många så ändrade att det blir löjligt… Dock avgudar de just dessa bilderna, suck. Ja, det ÄR en sjukdom, vet! Men, man blir så ledsen över att det MÅSTE göras om så mycket där ute i modevärlden för att det ska duga… Ingen människa skulle ju ändå se ut så i just dessa kläderna!!! Minst av dem ProAna-tjejerna… Nä, oavsett ålder på dessa tänker jag inte kalla dem för kvinnor! Inte när de är lyckliga över att kunna inhandla kläder för storlek 12år!!!
  Må så grankott…

 3. Bra inlägg! Känns bra att veta att någon som är i den utseende-fixerade branch som modevärlden faktiskt är, faktiskt kan visa oss ”valiga dödliga” hur verkligheten ser ut. Visst har jag läst om retuchering mångas gånger i tidningarna, men det var på något sätt betryggande att höra det från någon som dig. Tack! Jag ska tänka på detta inlägg nästa gång jag får mindervärdighetskomplex orsakat av en bild som de ovan ;).
  Kram

 4. B: Ja med dagens retucheringsmöjligheter så kan vem som helst se ut som en supermodell på bild. Jag kan själv glömma bort att bilder är retucherade och komma på mig själv med att sitta och fundera på hur man kan ha en sån putande rumpa fastän låren är som pinnar,fastän jag egentligen vet att det är fixat. Man blir järntvättad helt enkelt.
  Evis: Va glad jag blir att du gillade mitt inlägg, jag hoppas att det kan väcka debatt och höja förståelsen för hur fake bidler är och kanske höja sjävförtroendet en smula. Jätte kula att du länkade hit.:)
  Emelie: Tack, vilken bra länk, här ser man verkligen vilken skillnad retuchering gör bra i ansiktet.
  Bim-HD. Ja eller hur, ibland upptäcker man att man är minst lika fin eller finare än kändisarna när man ser deras ”före bilder”.Jag hade aldrig hört talas om pro ano tjejer innan du skrev om det, nu läste jag om det på google och jag måste säga att jag är chockad! över hur de vill göra det till ”en stil” med självsvält. Fruktansvärt!! Något av det mest extrema jag har hört faktiskt.
  Erika: Jag blir superglad av att höra att du tyckter det var ett bra inlägg. Du ska absolut tänka på detta om du känner dig nere (sånna dagar har vi ju alla)och jag lovar att komma med fler avslöjande före och efter bilder som påminnelse då och då. Det är verkligen dags att vi tjejer slutar jämföra oss med bilder som är så långt ifrån verkligheten att de nästan är konstverk. Idag kände jag inte ens igen en modell, som jag skulle styla, som jag bara hade sett på bilder, för hon såg totalt annorlunda ut i verkligheten.
  ”Vi är CityCat Girls och vi är naturligt gorgeous -varje gata är våran catwalk”, eller hur tjejer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *