Trendspaning Våren 2012! 20-tal!

The Roaring Twenties!20-talet har inspirerat många designers den här våren! Det är låga midjor, lös passform, glitter, fransar och fjädrar och art deco smycken! Ralph Lauren, Alberta Ferretti och Marchesa har alla satsat på ljusa pasteller med massor av fjädrar och fransar. Hos Gucci ser vi mer glitter och art deco på klänningar med låg midja. Marc Jacobs har gjort en modern tolkning av 20-talet och visar den tidstypiska hatten till raka klänningar i moderna färger och detaljer av plast.

20-talet var den tidsperiod där kvinnorna själva för första gången tog makten över modet! De gjorde sig fria från förtryckande korsetter och heltäckande kjolar. De valde att visa mindre av sin byst och mer av sina ben och framför allt valde de löst sittande kläder som de var fria att röra sig i! Klänningar med låg midja och slits lät benen svinga fritt i 20-talets populära dans the charleston! The flapper dress var född! Den italienska designern Elsa Schiaparelli influerade modet i hög grad och så gör hennes signifikanta stil än idag! Även konsten och arkitekturen påverkade modet, då i första hand surrealismen med Salvador Dali i spetsen och art deco som började i Paris på 1920-talet!
(Chanel No 5 och Coco Chanel)
En lite mer androgyn eller pojkaktig look blev populär och kroppsidealet var platta bröst och raka höfter. Frisyrerna följde därefter och det blev inne med kort hår för kvinnor! Ni har säkert sett frisyren med mjuka vågor som kallades Marcel Wave eller den korta platta boben som gick under namnet the Eton crop! Den lilla hatten som syntes långt nedtryckt över ansiktet och kallades Cloche-hatt blev också omåttligt populär! Sist men inte minst måste vi självklart tala om Coco Chanel som var den första kvinnan att bära byxor och klippa håret kort. Hon uppfann “den lilla svarta” och 1921 gav hon ut parfymen Chanel No 5, en parfym som fortfarande är en av de bäst säljande i världen. Hennes arv till modehistorien är faktiskt så stort att det krävs ett helt separat inägg!
(Midnatt i Paris)

Nu är alltså 20-talet tillbaka våren 2012! Det beror delvis på att designers blivit inspirerade av filmen Midnatt i Paris med Owen Wilson men kanske ännu mer av en film som inte ens har haft premiär än, nämligen the remake av F Scott Fitzgeralds The Great Gatsby! Det är Cary Mulligan som har fått den åtråvärda rollen som Daisy Buchanan! Hon spelar mot Leonardo DiCaprio och alla väntar med spänning på filmen som har premiär 4 januari 2013! Så räkna med att 20-tals trenden håller i sig!
(The Great Gatsby Originalet!)
(The Great Gatsby)
Ralph Lauren spring/summer 2012!

Marchesa spring/summer 2012.


Gucci spring/summer 2012.


Marc Jacobs spring/summer 2012.


Philosophy spring/summer 2012. Alberta Ferretti spring/summer 2012.


Spana in mina 20-tals collage för mer inspiration!
0

Du kanske också tycker om

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *