China Through The Looking Glass!

 
 
Sista dagen i New York hade vi shopping och museumbesök på listan. Mamma skulle få shoppa en morsdagspresent, vi skulle handla presenter, skönhetsprodukter, Victoria’s Secret och äta lunch på Plaza Foodhalls. På eftermiddagen skulle vi besöka Anna Wintours modeutställning på The Metropolitan Museum of Art.
 
Vi började dagen med varma våfflor med jordgubbar och grädde på Red Flame Diner. Vi köpte nagellack och läppstift m.m. på Sephora på Times Square. Sen fick mamma välja vad hon ville shoppa som present och valet föll på ett smycke från Michael Kors. Så vi styrde stegen till flaggskeppsbutiken på Fifth Avenue där hon hittade ett jättesnyggt armband. Sen gick vi upp för Fifth Ave och köpte presenter på Hollister till min man och babykläder till Stampe på Gap Baby. Lunchen på Plaza Food Halls var fantastisk som alltid. Det är ett mysigt ställe i källaren på Plaza Hotell där man sitter längs öppna kök och tittar på när några av världens bästa kockar lagar otroligt lyxig och vacker mat. Jag beställde Lobster Mac N’Cheese precis som förra gången och den var himmelsk. Mamma tog en asiatisk sallad som också var supergod. Efter det blev det ett snabbt besök på Victoria’s Secret där jag fick slita åt mig en bikini och ett nattlinne utan att prova för klockan hade redan hunnit bli så mycket. Det är något konstigt med New York, tiden verkar gå tre gånger så fort där som hemma! 😉 Vi ville nämligen hinna till The Met innan de stängde för att se den fantastiska modeutställningen China Through The Looking Glass!

 
Utställningen visar hur designers genom tiderna har inspirerats av Kina, deras kultur, hantverk och klädedräkter och jag måste säga att den var helt fantastisk! Man får se inspirationen som kan vara en broderad sjal från 1700-talets Kina och bredvid står haute couture-skapelsen. Det var otroligt roligt för mig som är så modeintresserad och som har gått på Textilhögskolan att få se dessa verk, både de gammal från Kina och de nya från haute couture mästarna. Likaså för mamma som har sytt och broderat i hela sitt liv och är utbildad inom sömnad. Att få se couture så nära blir en helt annan sak än att se det på bild. Där fanns mästerverk från designers som John Galliano för Dior, Balenciaga, Chanel, Gucci mfl. Vilket hantverk, det är bara helt otroligt!
 
Både jag och mamma stöter ofta på människor som fnyser åt mode och textil. Jag önskar att de fick se den här utställningen, för mode, design och sömnad är av högsta grad konst. Otroligt vackra och fantasifulla konstverk som människor har lagt ner hundratals och ibland tusentals timmar på att tillverka. Vissa verk här från 1500-talets Kina hade tagit många år att handbrodera. Hur vi klär oss har genom alla tider och i alla kulturer varit ett sätt att visa vår identitet och utrycka vår kreativitet. Är inte det fantastisk? Kläder förenar oss över tid och rum. Jag tycker det är väldigt roligt att det här fantastiska museet framhäver mode som konst lika mycket som tavlor och skulpturer! Varför skulle det inte vara lika “fint” att äga ett coutureplagg som det är att äga en tavla? Lika “fint” att vara intresserad av skapande i form av kläder som att vara intresserad av skapande i form av tavlor? Om man verkligen ska hårddra det så vad är det egentligen för skillnad? Konstnären målar mönster med färger på en duk, modeskaparen målar mönster med färger på ett tyg! Konst är konst. Ska ni till New York i sommar och är modeintresserade så kan jag varmt rekommendera China Through The Looking Glass!
 
 
 
 
Glad att detta inte är mitt bankkonto! Jag kan inte ens lista ut hur man säger det här… Artontusentvåhundrasextionio miljarder? (Men i New York skulle det faktiskt nästan kunna bli så illa, det finns inga gränser för vad saker kostar där och hur mycket fantastisk det finns att köpa!) ;D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skyltfönstren för Saks är helt makalösa, gjorda med äkta rosor, wow!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När man ser en sån här dräkt på bild så tror man ju att den är gjort av ett rött tyg med påsydda applikationer men när man får se det i verkligheten så ser man att det röda i själva verket är hundratals paljetter som sytts på förhand och applikationerna är pärlor och guldtråd som broderats för hand. Alltså vilken tid det måste ta och hur skickliga de måste vara som syr! Jag minns när jag skulle brodera en liten, liten tavla med korsstygn och det tog en hel jäkla termin ha, ha.
 
 
0

Du kanske också tycker om

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *