Svärtan Är Snart Här! (sponsrad video).

 
Hello Citycatbabes!
Jag har fått den stora äran att ta del av IKEAs nya designsamarbete, Svärtan.
I en spännande video som bara måste ses, får vi möta svenska textildesignern Martin Bergström. Tillsammans med 25 modestudenter från National Institute of Fashion Technology i New Delhi har han tagit fram en omtalad kollektion för IKEA. Svärtan representerar ett möte mellan samtidens och traditionens Indien. Skuggor av hängande kablar, slitna ytor på väggar och andra vardagliga ting har utgjort inspiration för form och mönster på produkter av textil, keramik, glas, trä, metall och papper.
 
 
 
När jag tänker på Indien så är det, precis som Martin säger i videon, en explosion av färg, glitter och guld, som jag ser framför mig. I den här kollektionen är allting svart, grått och vitt och ändå känns det mer Indien än något annat. Materialen, texturerna och formerna vibrerar av något ytterst exotiskt och mönstren ger en skuggornas bild av landet i fjärran. Det är avskalat men ändå eklektiskt. Dubbelsidigt och motsägelsefullt på ett alldeles underbart sätt. Tack vare de nedtonade färgerna och naturliga materialen så tycker jag att kollektion passar väldigt väl in i våra skandinaviska hem, trots att den i sin essens är ytterst Indisk.
 
 
När vi inredde vårt nya hus ville jag först ha allting vitt, men efterhand lärde jag mig att våga spela mer med svart. Det ger ett djup och en karaktär åt våra, ofta väldigt vita och ljusa hem, här i Sverige. Svärtan är helt och hållet tillverkad i Indien och kollektionen har en stark känsla av det handgjorda. Jag är speciellt sugen på att köpa brickbordet i stål som ser patinerat och åldrat ut trots att det är alldeles nytt. Och pallen av massivt mangoträvars yta är sandblästrad. En sån där pall som man bara vill dra handen över för att känna den ruggliga men ändå mjuka texturen. Jag tycker också om de dekorativa flaskorna. Deras oregelbundenhet och glasklarhet tilltalar mig och de känns, precis som hela kollektionen, organiska och äkta. En av plädarna i värmande ullmed de vackra skuggmönstren får också gärna pryda min soffa i höst. Den 9:e september släpps kollektionen i alla IKEA-varuhus och online, så se till att vara där för att kamma hem just dina favoriter.
 
 
Jag som själv har studerat på Sveriges motsvarighet till Fashion Institute of Technology, Textilhögskolan, tyckte så klart att det var väldigt roligt att Martin valde att samarbete med eleverna där. Det finns så mycket talang, så mycket skaparkraft över hela världen och jag tycker det är bra att han och IKEA har valt att ta vara på lite av den så att många nu kommer att få ta del av den. Jag vet också hur mycket ett sådant samarbete kommer att betyda för de här elevernas framtid inom yrket. Väldigt roligt!
 
Hoppas att ni gillar Svärtan lika mycket som mig!
Citycatkisses!
 
 
 
Inlägg i samarbete med IKEA!
 
 
0

Du kanske också tycker om

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *